Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μην απολαμβάνετε καθόλου υπεύθυνα (*μουσικές από άλλο πλανήτη)

Στην 87η τελετή απονομής των Όσκαρ ακούστηκε το όνομα Alexandre Desplat.Μετά από λίγο ένας φινετσάτος συνθέτης με γαλλική αύρα βρέθηκε πάνω στη σκηνή να κρατάει στα χέρια του το χρυσό αγαλματίδιο για τη μουσική της ταινίας The Grand Budapest Hotel.Η οποία βέβαια δεν ήταν μόνη του υποψηφιότητα εκείνη τη βραδιά,αφού είχε προταθεί και για τη μουσική της ταινίας The Imitation Game.
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να επενδύσεις μουσικά μια ταινία.Δεν αρκεί να είσαι ένας πολύ καλός μουσικός ή να συνθέτεις με μαεστρία.Πρέπει να εμπνευστείς από την ταινία,να μπεις στο πετσί της ,να νιώσεις τα μηνύματα που θέλει να μεταλαμπαδεύσει στο κοινό και να γράψεις τέτοια μουσική που θα αβαντάρεις τις σκηνές, θα τονίσεις τα καλά τους σημεία, αλλά δε θα τις καταπιείς,ώστε ο θεατής να απορροφηθεί μόνο από τη μουσική.Μας φαίνεται ίσως σαν να είναι συμπληρωματικός ο ρόλος του soundtrack αλλά για φανταστείτε μια ταινία μουγκή,εννοώ χωρίς ίχνος μελωδίας.Κενό.
Όταν λοιπόν έρχεται η μουσική με τον κατάλληλο ήχο σαν ανάλαφρο φόρεμα να ντύσει το σώμα των σκηνών, τότε μιλάμε για το τέλειο.


από το επίσημο site του συνθέτη

Γι' αυτό και πιστεύω,πως ένας συνθέτης που ''ράβει'' σωστά το ρούχο της μουσικής είναι ένας άνθρωπος πραγματικά ευφυής.
Τέτοιος συνθέτης είναι και ο Alexandre Desplat.Και το 'χει αποδείξει μέσα από τις μουσικές του όλα αυτά τα χρόνια.Αν και δυστυχώς εδώ, τώρα θυμηθήκαμε την ελληνική του καταγωγή-μάλλον προηγουμένως την αγνοούσαμε.
Δε θα πω ας είμαστε περήφανοι ως Έλληνες,θα πω ας είμαστε ευτυχισμένοι ως άνθρωποι που ανάμεσά μας υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μας εμπνέουν και μας χαρίζουν μαγικές στιγμές.

Απολαύστε αποσπάσματα από πέντε κινηματογραφικά soundtracks του Alexandre Desplat.

Από την ταινία Argo


soundtrack από το Girl with a Pearl earring


Τhe Angel. από την ταινία Lust,Caution


Moonrise Kingdom


The Immitation Game


Προσοχή:Μην απολαμβάνετε καθόλου υπεύθυνα.Κλάψτε,γελάστε,πέστε και στα πατώματα.Ζήστε τη μουσική.

1 σχόλιο:

  1. :'( (κλαίω)
    :-D (γελάω)
    ΓΚΝΤΟΥΠ! (έπεσα στα πατώματα!)
    ;-)
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ, λουλουδάκι μου!
    Υπέροχο post!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή