Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα!

Μ' ένα γρήγορο σκρολάρισμα στο newsfeed των social media (αγνοήστε προς το παρόν τις πολλές ξένες λέξεις) τα μάτια μας βλέπουν χίλια δυο. Από ειδήσεις, ειδήσεις hoaxes, τις φωτογραφίες των φίλων μας έως τα εκατοντάδες αποφθέγματα (τα quotes ντε!μην ξεχάσω και τα αγγλικά μου). Άλλα με τάση ''διδακτική'', άλλα χιουμοριστική κι άλλα απλά μισογυνιστική... Μοιάζει κάπως άκυρος ο χαρακτηρισμός; Όχι και τόσο.
Τα αποφθέγματα είναι δομημένα σε λίγες λέξεις. Με ύφος αξιωματικό και λακωνικότητα επιχειρούν μέσα από το περιορισμένο λεξιλογικά περιεχόμενο να περάσουν υψηλά νοήματα. Κι άντε όταν διαβάζεις ''Η κόλαση είναι άδεια και όλοι οι διάβολοι είναι εδώ'' (Shakespeare στην Τρικυμία) κάπου πας να σκεφτείς την αλληγορία, τι να θελε άραγε να πει ο Wiliiam;
 Όταν όμως την αρχική σου σελίδα δεν κοσμεί ο Shakespeare, αλλά ο oneman πώς στο καλό τον ελένε τότε τι;





Η παραπάνω εικόνα είναι screenshot από το κινητό μου, έπεσε τυχαία στο μάτι μου, μετά επισκέφθηκα και την εν λόγω σελίδα και δε μπορώ να κρατηθώ άλλο και να μην τη σχολιάσω. Όποιος δημιούργησε αυτό το αποφθεγματικού τύπου κειμενάκι, εδώ δίνει ρεσιτάλ μισογυνισμού.
O δημιουργός, λοιπόν, ξεκινά επιχειρώντας να δείξει τον πανανθρώπινο σεβασμό του. Σου λέει, εγώ δεν κοιτάω το φύλλο, κοιτάω τον άνθρωπο, κι όταν έχω γυναίκα απέναντί μου πάλι σαν άνθρωπο τη βλέπω (εδώ μπορείτε να νιώσετε και chills). Επιπλέον διαχωρίζει και τις έννοιες άνθρωπος και φύλλο. ''Σέβομαι τον άνθρωπο, όχι το φύλο''. Μα, είναι εντελώς διακριτά μεταξύ τους; Νόμιζα πως το φύλο είναι χαρακτηριστικό του κάθε ανθρώπου, και πως αν κάποιος είναι άνδρας, γυναίκα ή transexual αυτό όντως του προσθέτει κάποια ιδιαίτερα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά που πρέπει να χαίρουν σεβασμού. Όπως και να χει σ' αυτό το στάδιο θα αποδεχθώ την καλή διάθεση που προσπάθησε να δείξει ο admin.
Το πάει όμως κι αυτός ένα βήμα παρακάτω και δηλώνει ευθαρσώς και σταράτα ''Δε μπορώ να σεβαστώ την πουστιά, την πουτανιά και τον κωλοχαρακτήρα μόνο και μόνο επειδή η άλλη είναι γυναίκα''. Ο καλός μας ο admin κάνει ένα λογικό άλμα, άλμα ολυμπιακών αγώνων και μιλάει πάλι για σεβασμό, αλλά όχι πια για σεβασμό στον άνθρωπο που μας έλεγε πιο πάνω. Σεβασμό σε συγκεκριμένα στοιχεία ενός χαρακτήρα, μιας συμπεριφοράς, κατά τα δικά του λεγόμενα ''την πουστιά, την πουτανιά και τον κωλοχαρακτήρα''. Αυτά λέει δε μπορεί να τα σεβαστεί. Μαζί σου, φίλε μου! Γιατί να τα σεβαστούμε άλλωστε; Αλλά για να δω...Δε τα σέβεσαι λες απλά επειδή η άλλη λέει είναι γυναίκα! Μάλιστα.
Δηλαδή σου έχει κάποιος παρουσιάσει το γυναικείο φύλο ως φορέα αυτών των χαρακτηριστικών; Είναι δεδομένο ότι μια γυναίκα θα φερθεί πούστικα; Χμ...κι όχι μόνο αυτό! Αλλά επειδή είναι και γυναίκα έχει και το άλλοθι; Η ''άδικη'' κοινωνία έχει θεσπίσει κάποιο είδους ειδική και μειλίχια συμπεριφορά για τις γυναίκες και ο admin έρχεται και σπάει το κατεστημένο μη σεβόμενος αυτή και μαζί τα κωλοχαρακτηριστικά της.

Λοιπόν, ο δημιουργός του παραπάνω αποφθέγματος καταλήγει να μιλάει για συγκεκριμένα, όντως αποκρουστικά, χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάσει το οποιοδήποτε άτομο στη συμπεριφορά του. Μπλέκει όμως στο παιχνίδι τη γυναίκα και μόνο αυτή. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που επιζητά σεβασμό σε άσχημες συμπεριφορές γυναικών, όπως θα μπορούσαν αντιστοίχως να εμφανιστούν και σε άνδρες; Το συγκεκριμένο κείμενο αποδίδει όχι μόνο το λεγόμενο ''κωλοχαρακτήρα'' στη γυναίκα, υπονοεί ταυτόχρονα πως εκμεταλλευόμενες το φύλο μας και μόνο αυτό επιζητούμε το σεβασμό, τον οποίο όμως έτσι δεν πρόκειται να κερδίσουμε. Γι' αυτό εξάλλου από τον ''άνθρωπο'' του πρώτου μέρους περνάει στη ''γυναίκα'' του δευτέρου μέρους.
Δεν είναι από τα μοναδικά μισογυνιστικά κείμενα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Προφανώς τέτοιες ''μάτσο'' συμπεριφορές να θεωρούνται ως ντόμπρες και αυθεντικές, είναι στην πραγματικότητα όμως;

2 σχόλια:

  1. Άλλο το "δε σέβομαι το φύλο του ανθρώπου" από το "είμαι εμπαθής προς το φύλο του ανθρώπου" - και ο κύριος που έκανε την ανάρτηση προφανώς δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά των δύο. Επίσης, δεν ξέρει να εκφράζεται: ποιες ιδιότητες είναι "η πουστιά, η πουτανιά και ο κωλοχαρακτήρας" σε σωστά Ελληνικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρικυμία εν πληκτρολογίω για τον admin! Μισογυνιστικό παραλήρημα!

      Διαγραφή