Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

Μετά τα μεσάνυχτα (ένα αγαπημένο top5)



Το καλοκαίρι εδώ στη Λάρισα είναι κάπως ζεστό (το ζεστό είναι κατ' ευφημισμό για να μη γράψω χειρότερα) και τα βράδια μια δυσκολία για να κοιμηθούμε την έχουμε. Πρέπει λοιπόν κάπως να περάσει η ώρα. Θα πας μια βολτίτσα να δροσιστείς ή να κάνεις πως δροσίζεσαι τέλος πάντων, ενώ κατά τα άλλα το βρακί σού έχει γίνει δεύτερο δέρμα, θα διαβάσεις και το βιβλίο σου, θα χαζέψεις λίγο στο διαδίκτυο...τι γίνεται όμως όταν βαρεθείς με όλα αυτά ή πολύ απλά η ζέστη σε έχει-όπως λέμε και στην καθαρεύουσα-ζαβλακώσει; Θα ανοίξεις την τι βι σου και θα κάνεις ανελέητο ζαπινγκ που δεν απαιτεί και καμια ιδιαίτερη πνευματική κόπωση. 
Οι μεταμεσονύχτιες ώρες,μετά από ίδια πείρα, μπορώ να σας πω ότι κρύβουν πραγματικά τα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικά προγράμματα. Μπορείς να πετύχεις από καμένες τηλεοπτικές σειρές των αρχών της δεκαετίας του '90, όπου οι ηθοποιοί κυκλοφορούσαν με μαλλί-κάσκα-χελιδονοφωλιά ως ψαγμένα ντοκιμαντέρ που δεν υπάρχει περίπτωση να προβληθούν σε κανονική ροή προγράμματος.
Έτσι μετά από κάποια χρόνια πείρας στο χώρο των μεταμεσονύχτιων τηλεοπτικών προγραμμάτων έχω να καταθέσω το εξής top 5. 



Στο νούμερο 5-Οι στάβλοι της Εριέττας Ζαΐμη 

Τους Στάβλους τους χώνω στο τοπ5 τιμής ένεκεν της φίλης μου της Βάλιας, που έμενε ξύπνια ως τις τέσσερις το χάραμα για να δει τα επεισόδια, για δέκατη φορά ίσως, αγαπούσε Καιτούλα Κολεσίδου και ήξερε απ' έξω όλες τις ατάκες. Το στόρι νομίζω είναι λίγο-πολύ γνωστό, κάποιοι το λάτρευαν, κάποιοι έβρισκαν την πρόζα υπερβολική το μόνο σίγουρο είναι ότι στις τέσσερις το πρωί είναι ό,τι πρέπει, αφού πρώτα έχουν προηγηθεί όλα τα σίριαλ του Μανούσου Μανουσάκη και με τόσο απαγορευμένο έρωτα μετά θέλεις να γελάσει το χειλάκι σου.



Στο νούμερο 4-Το καφέ της Χαράς με υπότιτλους

Προσέξτε, δε γράφω απλά ''Το Καφέ της Χαράς'', αλλά το ''Καφέ της Χαράς με υπότιτλους''. Ώρα που παίζει ακριβώς δε θυμάμαι, είναι σίγουρα μετά τα μεσάνυχτα πάντως, εξ ου και είναι στη λίστα. Αναρωτιόμουν γιατί παίζεται με υπότιτλους και δεν ξέρω τι περίεργες ενώσεις έκαναν οι νευρώνες του εγκεφάλου μου και κατέληξα πως έχουν κοτσάρει τους υπότιτλους για να το παρακολουθούν οι τρίτης γενιάς μετανάστες που ζουν στην Αστόρια και στο Σίδνεϊ και δεν καταλαβαίνουν καλά τα ελληνικά. Και επειδή το έψαξα λίγο υπάρχουν οι απόψεις που λένε ότι οι υπότιτλοι υπάρχουν γιατί είναι αργά το βράδυ και μπορείς να το βάζεις mute για να μην ενοχλείς τους τριγύρω αλλά να μην χάνεις και την πλοκή αλλά πως ίσως έγινε και για να το παρακολουθούν οι κωφοί. Η ερώτηση είναι βέβαια γιατί το έκαναν μόνο με το συγκεκριμένο σίριαλ. Στο στόρι πάλι δε χρειάζεται να αναφερθώ παίζει χρόνια τώρα και όχι μόνο μεταμεσονύχτια. Ακολουθεί βιντεάκι με τον αγαπημένο χαρακτήρα του σίριαλ.



Στο νούμερο 3 το Vice

Το vice δεν είναι και απόλυτα αγαπημένο αλλά είναι τόσο καλτ κατά τη γνώμη μου που του αξίζει σίγουρα μια θέση σε αυτό το top. Μπορείς να δεις θέματα όπως ''έλληνας πιρσάς (το πιρσάς δικό μου από το piercing) αλλάζει επάγγελμα στα 55 του και γίνεται πορνοστάρ'' όμως στο vice κατά τη γνώμη μου μπορείς να δεις και εξαιρετικά ρεπορτάζ, σα μικρά ντοκιμαντέρ για θέματα που η ''καθώς πρέπει'' τηλεόραση δεν αγγίζει. Έτσι εξηγείται μάλλον και η ώρα που παίζεται. Φέτος έχω πετύχει το ξένο vice στο Μακεδονία tv μετά το Mayday, το αγαπημένο, το λατρεμένο...οκ πάμε παρακάτω

Στο νούμερο 2 το Mayday

Τι να πω για το Mayday; Ότι εξαιτίας του έχω μάθει όλη την ορολογία της αεροπορίας; Τι flaps, τι thrust, τι state of the art (αυτό το έλεγαν συνέχεια για τα τελευταίας τεχνολογίας αεροπλάνα). Το Mayday ξεκίνησα να το βλέπω φανατικά όταν έδινα εξετάσεις για το μεταπτυχιακό και το βραδάκι-μετά τις 12 δηλαδή-για να χαλαρώσω άνοιγα tv. Οκ θα μου πεις...πώς χαλαρώνεις με μια εκπομπή που ερευνά αεροπορικά δυστυχήματα; Πες με διεστραμμένη αλλά αυτού του τύπου οι εκπομπές-ντοκιμαντέρ, γενικά όπου υπάρχει έρευνα, με κάνουν να γουστάρω πολύ. Φυσικά δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο να βλέπεις την αναπαράσταση τέτοιων δυστυχημάτων. Ευτυχώς υπήρχαν και επεισόδια που όλα πήγαιναν καλά, όπως εκείνο με το αεροπλάνο της Qantas που είχε πάρει φωτιά ο κινητήρας, αλλά το προσγείωσαν κι όλα εντάξει.



Στο νούμερο 1 το Live Quiz!

Θα μου πεις ''ρε Ανθή, μας δουλεύεις;'' Λοιπόν, κατ' αρχάς να σας θυμίσω τι είναι το Live Quiz. Η εκπομπή αυτή που λέτε παιζόταν πριν πέντε χρόνια περίπου μεταμεσονύχτια στον Ant1 και την αγάπησα τις ώρες που διάβαζα για την εξεταστική. Ήμουν νυχτοπούλι και λειτουργούσα καλύτερα το βράδυ, τώρα γέρασα ελαφρώς πάνε οι παλιές καλές μέρες.Τέλος πάντων, το Live Quiz είναι ο σημερινός Τηλεκύβος δε θυμάμαι σε ποιο κανάλι παίζεται. Είχε γρίφους δηλαδή και το κοινό έπρεπε να βρει τη λέξη. Για την αξιοπιστία τέτοιου είδους εκπομπών πολλά λέγονται,αλλά οκ αυτά ας τα δει το ΕΣΡ. Εγώ ένα θα σας πω: To παρουσίαζε ο Χρόνης! Δε το θυμάστε το Χρόνη; Ο Χρόνης ο Καρακασίδης. Πάρτε ένα βιντεάκι εδώ να θυμηθείτε ποιος είναι.


Με το Χρόνη λοιπόν γελούσα πολύ, όχι κακοπροαίρετα, αλλά πραγματικά μου έβγαζε γέλιο η παρουσίαση του. Μερικές φορές επίσης το παρακολουθούσαμε μαζί με τη φίλη μου τη Βάλια, αυτή με τους Στάβλους, μέσω τηλεφώνου και σχολιάζαμε ταυτόχρονα την εκπομπή και τα ποσέτ του Χρόνη που τώρα βρίσκεται στη Γερμανία και κάνει καριέρα ηθοποιού. Χρόνη, γύρνα πίσω τη βαριόμαστε την ελληνική τηλεόραση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου